Mooi artikel over Frédérique in Yakymour Vrouw

Geplaatst op zaterdag 19 augustus 2017 @ 01:55 , 1966 keer bekeken

Frédérique Huydts, een vrouw met de glimlach zo mooi als de zon

frederique-huydts

Frédérique Christine Huydts  is op 19 augustus 1967 geboren in Den Haag. In 1989 studeert ze af aan de toneelacademie in Maastricht. In haar laatste jaar krijgt ze een rol aangeboden in de veelgeprezen tv-serie ‘De Brug’ van Rimko Haanstra.

Bij het grote publiek breekt ze in 1990 door wanneer ze de rol krijgt van Annette van Thijn in de populaire soap ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’. De best bekeken aflevering in de geschiedenis van de serie is nog altijd die waarin Annette haar ja-woord geeft aan publiekslieveling Dokter Simon Dekker (Rick Engelkes). Annette maakt in de soap veel ongeluk mee: ze heeft een ongelukkige relatie, krijgt een miskraam, verliest haar moeder en sterft uiteindelijk tijdens een overval in Birma. Frédérique keert hierna in 1993 nog eenmaal terug als Rebecca Duvalier, de dubbelgangster van Annette.

Goede Tijden, Slechte Tijden met van links naar rechts en van boven naar beneden Casper van Bohemen, Antonie Kamerling, Rick Engelkes, Ingeborg Wieten, Annemarie Oster, Henriëtte Tol.jpg

 

‘Goede Tijden, Slechte Tijden’ met van links naar rechts en van boven naar beneden: Casper van Bohemen, Antonie Kamerling, Rick Engelkes, Ingeborg Wieten, Annemarie Oster, Henriëtte Tol, Reinout Oerlemans, Isa Hoes, Bartho Braat en Frederique Huydts.

Het gaat Frédérique voor de wind: Ze schittert in diverse grote series als ‘In de naam van de Koningin’, ‘Wij Alexander’, ‘Diamant’ en ‘Meiden de Wit’. Door haar rol als Roos de Wit werd zij ook bekend in België. Ze vertolkt gastrollen in onder andere ‘Twaalf steden en dertien ongelukken’, ‘Baantjer’, ‘Flodder’ en ‘Willie en Nellie’. Ook staat ze in het theater en is te zien in stukken als ‘Mussen en Zwanen’ van Haye van der Heyden en ‘Gek van Liefde’ (wederom met Rick Engelkes).

In 1999 krijgt Frédérique haar eigen comedyserie en schittert ze als journaliste Tess Witteveen in ‘In de clinch’. Vanaf 2002 is Frédérique daarop drie seizoenen lang te zien in de populaire Net 5-serie ‘Meiden van de Wit. Frédérique leent in die periode tevens haar stem aan de moeder van Stuart Little in de gelijknamige film. Twee jaar lang was zij daarnaast de stem van de ABN AMRO voor de commercials op de radio…

031208-16

De àltijd goedlachse Frederique Huydts en vriend Jeroen tijdens de premiere van ‘de Passievrucht’, 8 december 2003 (foto: Edwin Janssen).

Het is september 2004 als bij Frédérique darmkanker wordt geconstateerd. Er volgen twee zware ingrijpende operaties en chemokuren. Frédérique lijkt genezen te zijn en openhartig vertelt ze in ‘Villa Felderhof’ over haar ziekte: “Het voelde alsof ik in een verkeerde film was beland”. Nu terugkijkend is de aflevering waarin ze met Jan Keizer logeert bij Rik Felderhof een prachtig testament.  Over haar ziekte schrijft Frédérique ook in het boekje ‘Buigen als bamboe, over leven na kanker’: “Het is gewoon niet stoer, kanker, omdat het je overkomt. Het is eerder eng, omdat je eraan dood kunt gaan”.

Frédérique herstelt en in 2005 stemt Frédérique toe als kandidaat voor een nieuwe serie ‘Wie is de Mol’ van de AVRO. De opnames vonden in oktober dat jaar plaats in Argentinië. Alle kijkers keken met bewondering naar de aflevering waarin Frédérique op de fiets de top van een berg wist te bereiken. In de tien afleveringen die zijn uitgezonden zagen we Frédérique iedere week een ronde verder komen om uiteindelijk de mol (Milouska Meulens) te ontmaskeren. Frédérique won, en schonk het gewonnen bedrag van ruim 25.000 euro aan het WNF en het Kinderen Kankervrij (Kika) fonds.

In de zomer van 2005 woonde ze het huwelijk bij van goede vriend en collega acteur Thom Hoffman en zijn vrouw Giam Kwee, en zag er stralend uit. In november 2005 speelt Frédérique dan nog haar laatste rol op televisie, als oudtante Mildred in de comedyserie ‘Kinderen geen Bezwaar’. Drie weken voor haar dood spreekt Frédérique ook nog een stem in voor de nieuwe Disney animatiefilm ‘Cars’. Frédérique zou in september 2005 gaan repeteren voor het toneelstuk ‘Nacht, moeder’. In dat stuk zou zij een dochter spelen die haar moeder vertelt dat ze zelfmoord wil plegen.

Ik voel me top. Ik bruis van de energie. Ik ben zo blij dat ik weer alles kan doen. Ik heb een tweede kans gekregen in het leven en ik grijp die met beide handen aan.

Frédérique was ervan overtuigd een ‘tweede kans’ in het leven gekregen te hebben. Ze pakte deze kans daarom ook met beide handen aan en zat weer vol levenslust. Vanaf het begin af aan had ze het gevoel dat ze de strijd tegen kanker zou gaan winnen.

Ze maakte haar comeback op televisie als presentatrice. Voor Net 5 maakt ze begin 2006 een reisprogramma. In ‘Dreamtravel’ reist ze de wereld over en verrast ze mensen met een droomreis. Voor het programma reisde ze onder meer naar Mexico, Miami, Barbados, Cuba, Trinidad en Tobago en Sri Lanka.

Frédérique Huydts, Perspresentatie ‘Wie is de Mol 2006’, 3 maart 2006

Als Frédérique eind maart 2006 wegens nierproblemen wederom in het ziekenhuis wordt opgenomen steekt de ziekte opnieuw de kop op. Haar gezondheid en conditie gaat zienderogen achteruit. Het ging allemaal heel snel. We wilde er niet aan, dat ze zou sterven. Maar een week later overlijdt ze op maandag middag 3 april 2006 aan de gevolgen van darmkanker, in het nabij zijn van haar ouders en partner. Frédérique werd slechts 38 jaar…

Ten tijde van haar laatste ziekenhuisopname werden er op televisie nog programma’s uitgezonden waarin ze meespeelde, waaronder de serie ‘Wie is de mol?’ waarvan op dat moment vier van de tien afleveringen zijn uitgezonden, en het programma ‘Dreamtravel’. De eerstgenoemde serie wordt op haar eigen verzoek en dat van haar familie gewoon uitgezonden. Net5 heeft besloten om de toekomstige uitzendingen van het door haar gepresenteerde ‘Dreamtravel’ te laten vervallen.

Bekenden en fans van Frédérique hebben met grote verslagenheid gereageerd op haar heengaan. Op het condoleanceregister op condoleance.nl staan binnen enkele uren na het bekend worden van haar overlijden 4000 reacties. De officiële website van Wie is de Mol?, het lopende programma waarin Frédérique een van de meest populaire deelnemers is, gaat ‘op zwart’. Fansites volgen (Corien, Heinz). In forums gewijd aan het programma staan dezelfde dag enkele honderden reacties van aangeslagen fans. Het prachtige interview van Rik Felderhof met Frédérique uit 2005 dat die avond wordt herhaald, trekt meer dan een miljoen kijkers.

Naast familie en vrienden bezochten veel collega’s en mensen uit het vak de uitvaart van Frédérique Huydts. Zoals ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’ collega’s Isa Hoes, Rick Engelkes, Barto Braat, Caroline de Bruin, Chris Zegers en Wendy van Dijk (met prachtige bos gekleurde rozen), Reinout Oerlemans en zijn vrouw Danielle Overgaag. Maar ook collega’s en vrienden als Geert Hoes, Chris Tates, Twan van Peperstraten, Haye van der Heijden en partner Veronique van der Scheer, Thom Hoffman en zijn vrouw Giam Kwee (mooie bos aronskelken), Frank Wisse en partner Esmée de la Bretoniere, Pierre Bokma, Victor Reinier, Job Gosschalk, Daniel Boissevain, Linda van Dijck, Johnny Kraaykamp Jr, Mary-Lou Steenis eva

Op 25 september 2006 ging de film Lege Maag van Hans Breetveld op het Nederlands Film Festival in première. In deze film speelde Frédérique haar laatste rol, de film werd vlak voor haar overlijden opgenomen.

Jan Keizer schreef eind 2007 een nummer voor Frédérique, getiteld ‘Zij is niet meer’. Oorspronkelijk wilde Keizer een duet met haar opnemen, maar dit is er nooit van gekomen.

Tien jaar geleden heeft ze het leven moeten loslaten, maar nooit heeft ze de harten van mensen kunnen verlaten. We missen haar nog steeds. Het blijft ook bijzonder dat na 10 jaar nog steeds zoveel mensen van Frédérique genieten, want haar youtubekanaal is ook al meer dan 2.090.000 keer bekeken! Afgelopen jaar overleed ook Frédérique vader John, eveneens aan darmkanker. Een al even mooi mens, ze had het niet van een vreemde…

Frédérique ‘Fredje’ Huydts, een vrouw met de glimlach zo mooi als de zon

Denk aan je, dag lieve Fré


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan: